» Home » Financiële dienstverlening » Accountant of boekhouder: welke past beter bij je?

Accountant of boekhouder: welke past beter bij je?

by Max Prinsze
Accountant of boekhouder uitkiezen

Wist je dat er een verschil is tussen een accountant in Heemskerk en een boekhouder in Heemskerk ? In sommige gevallen is uw bedrijf zelfs verplicht een accountant in te schakelen. Er is overlap tussen de activiteiten, maar soms is de ene een betere keuze dan de andere. Accountant of boekhouder, accountantskantoor of administratiekantoor: wij vertellen je er alles over in dit Superpress artikel.

  1. Werkzaamheden van een accountant
  2. Werkzaamheden van een boekhouder
  3. Waar liggen de verschillen tussen een boekhouder en een accountant?
  4. Accountant of boekhouder: waarvoor kiezen?
  5. Administratiekantoor of accountantskantoor, wat is de juiste keuze?
  6. Doe wat voor jou het beste voelt
  7. Alles onder één dak bij Kennemerwaert

1. Werkzaamheden van een boekhouder

Allereerst handig om je uit te leggen wat accountant diensten en boekhouder diensten precies inhouden. Een boekhouder werkt voornamelijk op uitvoerende basis. Het neemt alle inkomsten en uitgaven van uw bedrijf voor zijn rekening en verzorgt uw administratie: van het opmaken en versturen van facturen tot het doen van belastingaangiften. Als ondernemer bent u verplicht uw administratie bij te houden, of u dit nu zelf doet of uitbesteedt. Zo kunt u bij de Belastingdienst aantonen dat uw belastingaangifte eerlijk is ingediend.

2. Werkzaamheden van een accountant

Een accountant maakt voornamelijk de jaarrekening op, controleert deze en verzorgt uw financiële administratie. Hij wordt nog steeds opgeleid voor dit werk. Ook heb je verschillende diploma’s op dit gebied: een AA-accountant die een hbo-accountancyopleiding heeft gevolgd en een RA-accountant die deze op universitair niveau heeft afgerond. Hoe dan ook, u kunt er zeker van zijn dat uw accountant de kennis heeft om u te helpen.

Boekhouder bezig met haar werkzaamheden
Boekhouder bezig met haar werkzaamheden

3. Waar liggen de verschillen tussen een boekhouder en een accountant?

Het grootste verschil is dat een accountant altijd een speciale opleiding heeft gehad om zichzelf zo te mogen noemen, het is een beschermde titel. Je betaalt er ook voor. Een accountant kost veel meer dan een boekhouder. Over het algemeen heeft een accountant een meer controlerende rol en werkt de boekhouder vooral uitvoerend. Maar in de praktijk is er veel overlap. Heeft u complexere problemen? Bijvoorbeeld over bedrijfsfinanciering of bedrijfsoptimalisatie zal een boekhouder u vaak doorverwijzen naar een accountant. Maar ze weten over het algemeen minder over de fiscale regels en voordelen voor kleine bedrijven.

4. Accountant of boekhouder: Waarvoor moet je kiezen?

In sommige gevallen vereist de wet dat u een accountant inhuurt om uw rekeningen te controleren. Dat wil zeggen, als uw bedrijf meer dan 50 medewerkers heeft, een balanstotaal van meer dan zes miljoen of een netto-omzet van meer dan twaalf miljoen. Ook kan het zijn dat u bij het aanvragen van een lening bij de bank een verklaring van de accountant nodig heeft. Meestal huurt u de accountant dan maar één keer in. Het komt dus regelmatig voor dat u samenwerkt met een boekhouder en een accountant. Een boekhouder is vaak goedkoper dan een accountant, dus voor kleine bedrijven is het interessanter en meer dan genoeg.

5. Administratiekantoor of accountantskantoor, wat is de juiste keuze?

Daarnaast kunt u ook terecht bij een administratiekantoor in Heemskerk of een accountantskantoor in Heemskerk. Zij hebben alle benodigde kennis voor uw bedrijf in huis. Het grootste verschil tussen beide is dat binnen een accountantskantoor een accountant aanwezig is die de jaarrekening ondertekent. Net als een boekhouder mag een administratiekantoor geen accountantsverklaring afgeven. Daarnaast voert het over het algemeen precies dezelfde taken uit als een accountantskantoor. Als uw onderneming wettelijk verplicht is om uw jaarrekening te laten ondertekenen door een accountant, kunt u ervoor kiezen om deze apart in te schakelen.

6. Doe wat voor jou het beste voelt

Maar het belangrijkste is dat je goed naar je bedrijf kijkt. Wat heb je nodig? En wat wil je betalen? Vertrouwen is altijd de basis van een goede relatie tussen jou en je accountant of boekhouder. vind je niet? Dus misschien is het tijd voor verandering. Kijk niet alleen naar de prijs, maar doe wat voor jou goed voelt. Met wie heb je een klik en met wie kun je samenwerken voor de toekomst van je bedrijf? Je wilt niet elk jaar wisselen.

Goede relatie met de boekhouder
Goede relatie met de boekhouder

7. Alles onder één dak bij Kennemerwaert

Bij Kennemerwaert zijn specialisten in huis op elk gebied. Het accountantskantoor wordt steeds meer gezien als coach en daar werken ze samen met het team aan, dag in dag uit. Het belastingadvieskantoor blijft zich ontwikkelen om ook in de toekomst met jouw bedrijf mee te kunnen groeien.

Kennemerwaert werkt samen met een team van accountants, adviseurs, controllers, fiscalisten en relatiebeheerders met jarenlange ervaring. Zo is er altijd een match voor jouw bedrijf en ben je verzekerd van de beste kwaliteit. Van het indienen van je belastingaangifte tot het ontwikkelen van toekomstplannen voor jouw bedrijf. En dat voor een betaalbare prijs. Neem nu contact op met Kennemerwaert!

Blije boekhouder

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden