Veel bedrijven hebben te maken met niet-betalende klanten of zullen daar in de toekomst waarschijnlijk mee te maken krijgen. Heeft u een product of dienst geleverd aan uw klant, maar blijft uw factuur onbetaald? Dan heb je waarschijnlijk al meerdere herinneringen gestuurd en misschien zelfs telefonisch contact opgenomen. Als deze maatregelen niet lonen, heeft uw debiteur waarschijnlijk de titel “wanbetaler” gekregen. Wij begrijpen dat dit een vervelende situatie is en helpen u graag om dit op te lossen. In deze blog geven we je enkele tips hoe om te gaan met wanbetalers.
1. Wat is een betalingsachterstand?
Een debiteur is iemand die bewust uw rekeningen niet betaalt. Ondanks meerdere aanmaningen en telefoontjes betaalt de debiteur niet. Dit kan te maken hebben met onvoorzichtigheid, grenszoekend gedrag of zelfs verkeerde bedoelingen. In dit geval is er sprake van een “defaulter”. Maar het kan ook zijn dat uw debiteur niet betaalt omdat de financiële situatie dit niet toelaat. Dat noemen we standaard. Daarom is het goed om, voordat u de debiteur het label ‘wanbetaling’ geeft, eerst uit te zoeken waarom de rekening niet wordt betaald. faillissement voorkomen? Lees dan snel onze andere blog!
2. Wat kunt u doen aan de schuldigen?
In de praktijk blijkt vaak dat debiteuren die als “in gebreke blijven” moeten worden aangemerkt, moeilijk over te halen zijn te betalen. Heeft uw debiteur ondanks meerdere aanmaningen en telefoontjes niet aan zijn betalingsverplichting voldaan? Dan doet u er goed aan een incassobureau in te schakelen.
Koning en De Raadt verwerkt uw vorderingen en maakt gebruik van incassospecialisten om uw vordering in de buitengerechtelijke fase af te wikkelen. Het inschakelen van een incassobureau in Rotterdam laat bij veel debiteuren een serieuze indruk achter, waardoor zij de vordering sneller kunnen afwikkelen. Daarnaast bespaart het inschakelen van een incassobureau u veel tijd en moeite. U hoeft de debiteur bijvoorbeeld niet meer te motiveren om te betalen. Zo kunt u zich meer concentreren op uw core business. Win-win situatie dus!
3. Waarom bellen zo effectief is
Een telefoontje is een effectieve manier om rechtstreeks met uw klant in contact te komen over uw openstaande rekeningen. We merken dat veel bedrijven het moeilijk vinden om hun klanten telefonisch te benaderen als het gaat om het betalen van openstaande facturen. Het kan ook zijn dat u moeite heeft om het nummer van uw debiteur in te toetsen en hem persoonlijk aan eventuele achterstanden te herinneren. Het is niet noodzakelijk! Lees in deze blog waarom u beter een telefoongesprek kunt voeren met uw debiteur als u een betalingsachterstand heeft.
1. Onderhoud een gezonde klantrelatie
We begrijpen dat je graag een goede klantrelatie onderhoudt. Maar wist u dat wanneer u uw debiteuren belt, u goed voor uw klantrelatie zorgt? Tijdens het telefoongesprek met je klant herken je makkelijker emoties. Hierdoor kunt u sneller reageren op hoe de debiteur met u omgaat. Hierdoor kunt u eventuele problemen eerder signaleren dan via e-mail.
2. Geen verkeerde interpretatie
Het kan zijn dat uw debiteur uw e-mail of brief verkeerd heeft begrepen. Bij schriftelijke communicatie is er een groot risico op een verkeerde interpretatie van wat er in de e-mail of brief staat. U kunt dit voorkomen door naast een schriftelijke betalingsherinnering ook telefonisch contact op te nemen met uw klanten. Het is belangrijk dat u uw debiteur de mogelijkheid geeft om vragen te stellen als er iets niet duidelijk is. Zo kunnen eventuele onduidelijkheden worden opgehelderd en kun je desgewenst direct een betalingsovereenkomst afspreken. Het is raadzaam om de telefonisch gemaakte afspraken schriftelijk aan uw klant te bevestigen.
3. Snelle communicatie
Door telefonisch contact op te nemen met uw debiteuren, kunnen zij uw aanmaningen minder gemakkelijk negeren. Bij een persoonlijk telefoongesprek moet de debiteur “de billen laten zien” en kunt u direct vragen waarom er niet is betaald. U kunt de debiteur informeren over de aanmaningen die zijn verzonden, waardoor de kans groot is dat de debiteur openstaande facturen sneller vereffent.
4. Tijdsbesparing
Je bespaart veel tijd doordat je snel telefonisch antwoord krijgt en eventuele onduidelijkheden eerder kunt verhelderen. Zoals eerder vermeld betalen debiteuren sneller na een telefoontje. U bent minder tijd kwijt aan het betalen van uw rekeningen en kunt u weer focussen op uw core business.