» Home » Advies en consultancy » Wat doet een accountant?

Wat doet een accountant?

by Superpress
Wat doet een accountant

Je hebt wel eens gehoord van een “accountant”, maar wat doet een accountant eigenlijk? In feite zijn er twee soorten accountants: registeraccountants en administratieconsulenten. Beide titels zijn wettelijk beschermd in Nederland. Alleen degenen die een erkende opleiding hebben gevolgd, kunnen kwalificeren als accountant. Wat doet een accountant? Meer informatie hierover lees je verder.

  1. Wat is een accountant?
  2. Vaardigheden en capaciteiten vereist van een accountant
  3. Accountant opleiding

1. Wat is een accountant?

Een accountant houdt zich bezig met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen en balansen. In Nederland moeten grote ondernemingen, middelgrote ondernemingen, overheden en banken hun jaarrekening voorzien hebben van een ‘boekhoudkundig verslag’. In een dergelijke verklaring bevestigt een accountant dat hij de cijfers in de jaarrekening heeft gecontroleerd en correct heeft bevonden. Deze verklaring is van groot belang voor aandeelhouders, crediteuren en het bestuur van de vennootschap.

Een boekhoudkundig-administratief adviseur (AA-accountant) richt zich primair op het opmaken van jaarrekeningen en op het beoordelen en controleren van jaarrekeningen die zijn opgemaakt door collega’s. Een AA-accountant is in de meeste gevallen werkzaam bij een accountantskantoor en werkt voornamelijk voor het midden- en kleinbedrijf.

Een registeraccountant (RA-accountant) houdt zich voornamelijk bezig met de controle van jaarrekeningen en financiële rapportages. Dit doet hij vooral voor grote bedrijven. Een RA-accountant is weliswaar verbonden aan een accountantskantoor, maar is vaak een medewerker van het bedrijf of de overheidsinstantie waarvan hij de jaarrekening controleert.

Kennemerwaert is een ervaren en welopgeleide accountant in Beverwijk. Neem contact op voor meer informatie of overige vragen.

2. Vaardigheden en capaciteiten vereist van een accountant

Een accountant moet analytisch zeer sterk zijn. Hij moet de cijfers en rapporten immers analyseren en beoordelen op juistheid. Van de accountants bij Kennemerwaert wordt verwacht dat hij fouten in financiële overzichten detecteert, zodat volledig nauwkeurige en betrouwbare financiële overzichten worden gepresenteerd aan het management, aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Een accountant moet een perfectionist zijn en zijn werk met de nodige waakzaamheid doen. Een jaarrekening moet op tijd klaar zijn en daarom moet een accountant rekening houden met strakke deadlines. Andere eigenschappen die een accountant moet hebben zijn stressbestendigheid, flexibiliteit en goede communicatieve vaardigheden.

3. Accountant opleiding

Er is een verschil in de vorming van een AA-accountant en een RA-accountant. Een AA-accountant wordt opgeleid in een hogeschool. Kandidaten volgen eerst een vierjarige bachelor in het hoger beroepsonderwijs. Daarna starten ze met een tweejarige parttime post-baccalaureaat AA-opleiding, die ze kunnen combineren met een baan bij een accountantskantoor.

Om RA-accountant te worden, moet je een universitair diploma hebben. Deze opleiding bestaat uit een driejarig universitair baccalaureaat, gevolgd door een één- tot tweejarige universitaire master. Daarna start de deeltijd post-master RA-opleiding, die ongeveer 2,5 jaar duurt.

Kandidaten die aan alle theoretische en praktische opleidingseisen hebben voldaan, kunnen zich inschrijven in het register van accountants van de NBA, de Nederlandse beroepsorganisatie voor accountants.

De accountants van Kennemerwaert zijn hoogopgeleid en worden zorgvuldig geselecteerd. Klik hier voor meer informatie over dé accountant in Beverwijk.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden