» Home » Advies en consultancy » De voordelen van gastbloggen

De voordelen van gastbloggen

by Superpress

Start een nieuwe blog en je zult al snel merken dat het niet zo eenvoudig is om bezoekers naar je blog te krijgen. Een van de manieren om je blogproject te promoten, is door te gastbloggen. Maar hoe werkt het en wat is precies het voordeel van gastbloggen? Een woordje uitleg.

Wat wil je weten?

  1. Wat is een gastblog?
  2. Wat is dan het grote voordeel van gastbloggen?
  3. Gastbloggen is goed voor de vindbaarheid van je eigen blogs
  4. Wil je optimaal profiteren van de voordelen van gastbloggen?

1. Wat is een gastblog?

Heel kort gezegd zijn gastbloggers schrijvers (bloggers) die artikelen schrijven voor een andere blog of website. Dit kan tijdelijk of meer permanent zijn. Zoals overeengekomen.

2. Wat is dan het grote voordeel van gastbloggen?

Maar waarom zou je voor de blog van iemand anders willen schrijven als je hoogstwaarschijnlijk je handen vol hebt aan het ontwikkelen van je eigen blog? Omdat jij je best doet om een ​​leuk artikel aan te leveren, terwijl de eigenaar van de blog je wordt uitgenodigd om zo’n artikel te ontvangen zonder er iets aan te doen.

Meestal doe je dit om je eigen blog bekend te maken bij een groter publiek. Als gastblogger mag je over het algemeen linken naar je eigen blog onder je gastpost. Het is dan de bedoeling dat lezers van de blog die je bezoekt worden uitgenodigd om nieuwsgierig naar je te worden (w blog) en je blog te bezoeken. Zo krijg je extra verkeer naar je blog.

In de praktijk zie je echter vaak dat lezers van een gastpost relatief weinig doorklikken naar je blog. Als je alleen kijkt naar het extra verkeer naar je blog, veroorzaakt door mensen die op je blog klikken, staat dit meestal niet in verhouding tot het verrichte werk. Maar gelukkig is er meer:

3. Gastbloggen is goed voor de vindbaarheid van je eigen blog

Voor Google wint ook je eigen blog aan geloofwaardigheid. Je blog wordt immers vermeld op een andere site. En dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat je blog hoger in de zoekresultaten verschijnt, wat op zijn beurt meer verkeer naar jouw blog kan genereren. En daarin ligt het grootste voordeel van gastbloggen!

Het duurt meestal even voordat jij als gastblogger echt de voordelen voor je blog begint te zien, terwijl de blog waarvoor je wordt uitgenodigd veel sneller resultaat ziet (vooral in de vorm van een gloednieuwe blogpost). Daarom is het zo moeilijk om gastschrijvers te vinden…

4. Wil je optimaal profiteren van de voordelen van gastbloggen?

Doe je vooral aan gastbloggen als onderdeel van linkbuilding omdat je wilt dat je blog (sneller) hoog in de zoekmachines komt? Dan moet je op twee dingen letten:

  • Schrijf kwaliteitsartikelen voor blogs en websites die (veel) groter zijn dan die van jou. De reden hiervoor ligt voor de hand. Voor Google is het signaal veel sterker als je mag schrijven voor een grote site met een goede reputatie. Google’s redenen: “Wauw, als deze persoon voor deze geweldige blog kan schrijven, moeten ze iets zinnigs te zeggen hebben.”
  • Schrijf voor blogs over onderwerpen die passen bij jouw blog-niche. Lezers – en ook Google – zoeken immers vaak naar artikelen over vergelijkbare onderwerpen. Als je wordt uitgenodigd voor een blog over – noem maar op – bruidsmode terwijl je blog over modelvliegtuigen gaat, is de kans groot dat veel lezers bij je blog blijven…

Het is daarom belangrijk om interessante sites voor gastbloggen te vinden, zodat beide partijen optimaal kunnen profiteren van de voordelen die gastbloggen biedt.

Wij kunnen een artikel voor je plaatsen door contact met ons op te nemen, maar dit kun je ook op Roozenstra doen.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden