» Home » Autohandel, groothandel en detailhandel » hydrauliek olie, alles wat je erover moet weten

hydrauliek olie, alles wat je erover moet weten

by Max Prinsze
Hydrauliek Olie in het schap bij oliewinkel.nl

Hydrauliek olie is een smeermiddel, maar het is niet hetzelfde als de ‘gewone’ motorolie die je in jouw auto gebruikt. Deze “speciale” hydraulische olie kan je niet alleen gebruiken als smeermiddel, maar wordt ook en hoofdzakelijk om krachten over te brengen in hydraulische systemen en apparaten, zoals hydropompen. Hydrauliek olie wordt soms ook “hydraulische vloeistof” of “hydraulische olie” genoemd.

 1. Belangrijke kenmerken van hydrauliek olie
 2. Hydrauliek olie op synthetische of minerale basis, wat is het verschil?
 3. Hydrauliek olie voor hydraulische systemen
 4. Wat zijn de verschillen van hydrauliek olie?
  1. H.V.L.P. 32
  2. H.V.L.P. 46
  3. H.V.L.P. 68

1. Belangrijke kenmerken van hydrauliek olie

Hoge viscositeit en weerstand tegen volumevermindering onder druk zijn twee belangrijke kenmerken van hydrauliek olie. Daardoor is deze olie ideaal voor gebruik in producten en systemen die kracht moeten overbrengen. Hydraulische olie bevat gewoonlijk dezelfde hoofdkwaliteiten als andere smeermiddelen om de doeltreffendheid en betrouwbaarheid ervan te garanderen. Deze omvatten anti-slijtage, anti-corrosie en anti-roest eigenschappen. De filtereigenschappen zijn zeer krachtig. Het vermogen om water af te scheiden en te emulgeren. Weerstand tegen luchtverstrooiing, veroudering en schuimvorming.

2. Hydrauliek olie op synthetische of minerale basis, wat is het verschil?

Hydrauliek olie is er in twee verschillende soorten. Het onderscheid tussen deze twee categorieën is duidelijk. Synthetische olie op minerale basis. Voor het maken van synthetische olie worden basis chemische vloeistoffen gebruikt. Bij Oliewinkel.nl leveren ze minerale hydraulische olie, die wij ook in onze werkplaats gebruiken. Voor het maken van dit soort olie gebruikt men regelmatige ruwe olie. Nadat de vloeistof is verhit, worden er additieven aan toegevoegd om de eerder beschreven voordelen te bieden en de vloeistof te verbeteren tot het eindproduct. Minerale olie is de zuiverste en bevat de minste additieven van alle oliën.

3. Hydrauliek olie voor hydraulische systemen

Hydraulische olie gebruik je om kracht over te brengen van het ene uiteinde van een hydraulisch systeem naar het andere. De olie bewaar je in een reservoir (tank) en circuleer je vervolgens door de verschillende hydraulische componenten in het reservoir. Een hydraulische pomp gebruik je om de stroming te regelen. De olie gaat gewoonlijk door een oliekoeler op zijn weg terug naar het reservoir. Voordat de olie weer door het systeem circuleert, koelt dit onderdeel de temperatuur van de olie, zodat deze ideaal (en niet te heet) is. Als de olie van het hydraulische systeem te heet wordt, kan dit immers de onderdelen beschadigen en voortijdige slijtage veroorzaken.

goed geolied motorblok met hydraulische olie
goed geolied motorblok met hydraulische olie

4. Wat zijn de verschillen van hydrauliek olie?

Hydraulische olie is een essentieel onderdeel van elk hydraulisch systeem, en is grotendeels verantwoordelijk voor het overbrengen van energie, maar vervult ook een aantal andere functies.

 • Pomplagers, kleppen en andere onderdelen moeten worden gesmeerd om slijtage te voorkomen.
 • Het systeem koel houden.
 • Bescherming tegen corrosie.
 • Ontdoen van vuil. (metaaldeeltjes, roest, enz.)
 • Creëren van een afdichting tussen twee elementen die qua grootte en vorm dicht bij elkaar liggen. (oliefilm)

De viscositeit (vloeibaarheid/dikte van de olie) is van cruciaal belang bij de keuze van een hydraulische olie. De temperatuur heeft een aanzienlijke invloed op de viscositeit. Een olie die te warm is zal een lagere viscositeit hebben (dunnere olie), wat leidt tot problemen zoals degradatie van de smeerlaag en verhoogde lekverliezen. De snelheid van een systeem wordt drastisch vertaagd als de olie te dik is. Dit verhoogt het risico van ongewenste pompcavitatie.

Olie komt in verschillende vormen voor, waaronder hydraulische olie. In feite is hydraulische olie te vinden in drie verschillende soorten hoofdsoorten: 32hydrauliek olie, 46 hydrauliek olie, en 68 hydrauliek olie. Bij Oliewinkel.nl krijgen ze regelmatig de vraag welk type hydraulisch systeem het beste is. De viscositeit bepaald welke soort hydrauliek olie je hebt. De viscositeit druk je uit als de vloeibaarheid of de dikte van de olie. Hoe hoger de viscositeit, hoe beter de hydrauliekolie bestand is tegen grote temperatuurschommelingen.

4.1 H.V.L.P. 32

Bij lage temperaturen in het systeem gebruik je H.V.L.P. 32 olie, omdat die de laagste viscositeit heeft.

4.2 H.V.L.P. 46

De H.V.L.P. 46 daarentegen is het meest gangbaar en is bij uitstek geschikt voor hydraulische systemen.

4.3 H.V.L.P. 68

H.V.L.P. 68 gebruik je alleen voor extreem grote machines, zoals kranen, of in de luchtvaartindustrie. De viscositeit van hydraulische olie mag nooit te laag zijn. Als de viscositeit van het systeem te laag is, zal namelijk contact van metaal met metaal ontstaan. Dit kan resulteren in overmatige slijtage van onderdelen en een verhoogd risico op interne lekkage. Uiteraard mag de viscositeit niet te hoog zijn. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot andere problemen zoals traagheid en verminderde efficiëntie van het systeem of de apparatuur.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden