» Home » Autohandel, groothandel en detailhandel » 2 takt olie of 4 takt olie welke moet je kiezen?

2 takt olie of 4 takt olie welke moet je kiezen?

by Max Prinsze
Omslag foto 2 takt olie en 4 takt olie

Er zijn veel soorten motorolie voor motorfietsen, wat het vinden van de juiste olie niet altijd even makkelijk maakt. De verkeerde kiezen kost je niet alleen geld, maar kan ook schadelijk zijn voor de motor. Motor- en scootermotoren hebben andere smeereigenschappen nodig dan motoren van personenauto’s. Het wordt daarom sterk aanbevolen om een ​​motorolie te gebruiken die speciaal is ontworpen voor motorfietsen. 2 takt olie of 4 takt olie dus. Dit komt vooral omdat een motorolie niet alleen de motor maar ook de versnellingsbak moet smeren. Daarnaast moet een motorolie compatibel zijn met een natte koppeling, waar personenauto-olie niet voor gemaakt is. Daarnaast zijn er nog veel andere zaken waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste motorolie. Heeft je synthetische olie nodig of volstaat minerale olie? En met welke specificaties moet je rekening houden? We leggen het je uit in dit Superpress artikel.

  1. Verschil tussen 2 takt en 4 takt motorolie
  2. De vereisten voor jouw motorolie
  3. Het verschil tussen een natte koppeling en een droge koppeling
  4. Synthetische of minerale olie
  5. Specificaties 2 takt olie voor motoren
  6. 2 takt olie van Oliewinkel.nl

1. Verschil tussen 2 takt en 4 takt motorolie

We verdelen motor- en scootermotoren in twee hoofdcategorieën; 4-takt olie (4T) en 2 takt olie (2T) motoren. Het verschil tussen deze twee typen is gebaseerd op het aantal keren dat de zuiger tijdens elke cyclus op en neer beweegt. In een 4-taktmotor wordt dus elke vier zuigerslagen vermogen gegenereerd en logischerwijs wordt in een 2-taktmotor elke twee zuigerslagen vermogen gegenereerd. Het verschil is ook dat de motorolie van tweetaktmotoren wordt gemengd met de brandstof en dit mengsel wordt verbrand tijdens de verbranding. Dit werkingsprincipe vereist verschillende eigenschappen van de olie.

De meeste moderne motorfietsen en scooters bevatten tegenwoordig een 4-taktmotor voor brandstofbesparing en milieuvriendelijkheid. Tweetaktmotoren komen nog steeds veel voor in kleine toepassingen zoals grasmaaiers, skelters, kettingzagen, bootmotoren en crossmotoren. Een tweetaktmotor heeft over het algemeen minder bewegende delen en is daardoor zowel goedkoper als lichter en biedt een uitstekende vermogen-gewichtsverhouding. Een 4-takt motor zorgt voor een soepele en stille werking en stoot minder koolwaterstoffen (HC) en koolmonoxide (CO) uit.

2. De vereisten voor jouw motorolie

De eisen van het smeersysteem voor motorfietsen kunnen heel verschillend zijn. Ze zijn niet alleen afhankelijk van het type motor (2T of 4T), maar ook van het type motorfiets en de gebruikswijze (stedelijk rijden, hoge kilometerstand, racen).

In de winter worden bijvoorbeeld scooters vaker gebruikt dan motorfietsen. Dus 2 takt olie moet bij lage temperaturen in optimale conditie blijven. Deze olie zou ook potentiële problemen als gevolg van frequent starten en stoppen van de motor en stop- en startomstandigheden in het stadsverkeer moeten minimaliseren.

Als je veel kilometers maakt, ligt de focus op een goede motorbescherming in combinatie met een zeer laag olie- en brandstofverbruik van de 2 takt olie.

Extreem hoge pk’s motoren hebben bij extreme temperaturen 2 takt olie nodig om bestand te zijn tegen zeer hoge thermo-oxidatieve omstandigheden (meestal volledig synthetisch). Dit om soepel te schakelen in combinatie met een gemakkelijke werking van de natte koppeling.

Motorfiets motorblok
Motorfiets motorblok

3. Het verschil tussen een natte koppeling en een droge koppeling

Natte koppelingen hebben de koppelingsplaat in het carter, waardoor motorolie de koppelingsdelen kan coaten om alles koeler en stiller te houden. Natte koppelingen vervuilen de motorolie echter sneller omdat het door slijtage veroorzaakte stof in de motor blijft. De meeste motoroliën voor auto’s bevatten wrijvingsmodificerende additieven die gunstig zijn voor een auto- of vrachtwagenmotor, maar niet zozeer voor motorfietsen. Deze additieven interfereren namelijk met de frictieschijven van de koppeling en zorgen ervoor dat de koppeling gaat slippen.

Droge koppelingen komen niet in contact met motorolie. Dit betekent minder luchtweerstand en meer vermogen naar het achterwiel, evenals schonere motorolie. Maar het betekent ook minder koppelingskoeling. Door de lagere weerstand van de motor worden motorfietsen bij wedstrijden als MotoGP uitgerust met een droge koppeling. Het nadeel van een droge koppeling is dat deze sneller verslijt en de motor veel meer geluid maakt. Het is vooral te danken aan de duurzaamheid en de matige geluidsproductie dat de overgrote meerderheid van de motorfietsen een natte koppeling heeft.

Scooter motorblok
Scooter motorblok

4. Synthetische of minerale olie

Vergeleken met minerale oliën bieden synthetische smeermiddelen betere prestaties over een breder temperatuurbereik en een betere oxidatiestabiliteit, wat resulteert in een langer verversingsinterval. Voor racemotoren en wedstrijdmotoren, waarbij het effectieve toerental (rotatie per minuut) en temperatuur hoger zijn dan normale motorfietsen, wordt veelal synthetische motorolie aanbevolen.

5. Specificaties 2 takt olie voor motoren

Naast het type olie moet je ook rekening houden met de specificaties. De belangrijkste specificaties zijn afkomstig van de Japanese Automotive Standard Organization (JASO). De JASO MA-kwalificatie impliceert bijvoorbeeld goede prestaties met een natte koppeling, terwijl JASO MB verbeterde wrijvingsprestaties heeft. Laatstgenoemde is daarom weer niet geschikt met een natte koppeling en wordt meestal aanbevolen voor scooters.

6. 2 takt olie van Oliewinkel.nl

Oliewinkel biedt een compleet assortiment hoogwaardige smeermiddelen voor motorfietsen en scooters. Raadpleeg Oliewinkel.nl om te bekijken welke motorolie geschikt is voor jouw motorfiets, of neem contact op met oliewinkel voor meer informatie.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden