» Home » Autohandel, groothandel en detailhandel » 5w40 motorolie of normale motorolie? De voor- en nadelen op een rijtje.

5w40 motorolie of normale motorolie? De voor- en nadelen op een rijtje.

by Max Prinsze
Sportauto met de motorkap omhoog

Het type motorolie wat je gebruikt heeft direct invloed op hoe lang je motor meegaat. Daarom is het voor veel automobilisten altijd weer de vraag, welke zij moeten gebruiken. Om die vraag te beantwoorden hebben we een artikel geschreven over 5w40 motorolie, in vergelijking tot normale motorolie. In dit Superpress artikel lees je alles over de verschillende voordelen van 5w40 motorolie ten opzichten van normale motorolie.

 1. Wat de cijfertjes en lettertjes precies betekenen
 2. De eigenschappen van 5w40 motorolie en normale motorolie
 3. De belangrijkste keuzetips voor 5w40 motorolie
 4. Waarom het zo belangrijk is om te kiezen voor een 5w40 motorolie die aanbevolen wordt door de producent van jouw auto
 5. Conclusie van dit artikel

1. Wat de cijfertjes en lettertjes precies betekenen

Wanneer de winter weer om de hoek staat en het kouder en kouder wordt in Nederland, is het belangrijk om een motorolie te kiezen die hier goed tegen bestendig is. Dit wordt voor alle motoroliën aangeduid met de letter ‘W.’ Als in 5W40 motorolie. Een makkelijk ezelsbruggetje om dit dus te onthouden is de eerste letter van Winter. Het getal wat voor de letter ‘w’ staat, zegt iets over de eigenschappen van de motorolie bij lage temperatuurwaarden. Het getal wat vervolgens achter de letter ‘w’ staat geeft de eigenschappen van de motorolie bij hoge temperatuurwaarden aan.

2. De eigenschappen van 5w40 motorolie en normale motorolie

De eigenschappen bij lage temperatuurwaarden zijn voor alle smeermiddelen hetzelfde. Beide producten zorgen ervoor dat je tot -30°C altijd de motor moet kunnen starten. Tot -35°C blijft de 5w40 motorolie vloeibaar. De eigenschappen bij hoge temperatuurwaarden verschillen van elkaar. De kinetische schok van normale motorolie schommelt tussen de 9,3 en 12,5 mm2/s en de dynamische impact 2,9 mPas. Bij 5w40 zijn de waarden als volgt: 12,5 tot 16,3 mm2/s en 3,5 mPas.

De producten hebben beide hun voor- en nadelen. Voor 5w40 motorolie zijn de voordelen dat het een dikkere en sterkere olielaag aanlegt. Het openingen veel beter afdicht en het beter bestemd is voor hogere belastingen. Om deze redenen wordt deze een 5w40 smeermiddel vaak gebruikt in krachtige sportauto’s die veel vragen van hun motorblok. Het nadeel van dit smeermiddel is dat de hoge startweerstand van de olie een negatieve impact kan hebben op de dynamica van de motor. Ook is het zo dat hoe hoger het temperatuurbereik van het smeermiddel is, hoe lager de levensduur van het smeermiddel is. Je moet deze dus vaker bijvullen.

Bij een normaal smeermiddel heb je weer andere voor- en nadelen ten opzichten van een 5w40 motorolie. Zo pompt dit smeermiddel efficiënter door het smeersysteem heen. Het maakt onderdelen beter schoon. Het verkoeld de motor beter en zorgt voor een zuiniger brandstofverbruik. Het grootste minpunt is dat naarmate de wrijvingskoppels groter worden, de kans op olie lekkage toeneemt.

5w40 motorolie vervangen

3. De belangrijke keuzetips voor 5w40 motorolie

 1. Eigenlijk is het heel simpel. Rij je vaak in de stad? Sta je vaak in de file? Rijd je vaak met hoge versnellingen? Of rijd je in een wat oudere auto? Dan moet je echt een motorolie met 5w40 viscositeit kopen. Rijd je altijd lange afstanden en ga je rustig aan door de versnellingen heen? Kies dan voor normale motorolie.
 2. Bij het kiezen van de juiste motorolie moet je ook nog op de volgende twee punten letten:
  • De samenstelling van de oliebasis. Voor sommige motorblokken kan je alleen gebruik maken van puur synthetische olie. Voor andere juist weer alleen minerale olie. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen synthetische olie en minerale olie? Lees dan eens het artikel van oliewinkel.nl:

   ‘WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN MINERALE EN SYNTHETISCHE OLIE!’
  • De API- en ACEA-indelingen. Als je eenmaal weet of je synthetische of minerale motorolie moet hebben, moet je ook nog letten op de API- en ACEA indelingen. Het aantal toevoegingen van de individuele producent, het as gehalte en andere factoren worden onderverdeelt in deze indelingen.
 3. Houd er rekening mee dat een overstap van normale motorolie op 5w40 en andersom altijd gedaan moet worden op aanbeveling van een professional.

4. Waarom het zo belangrijk is om te kiezen voor een 5w40 motorolie die aanbevolen wordt door de producent van jouw auto

De viscositeit van de olie is eigenlijk vrij relatief om te gebruiken als keuzefactor. Wanneer de motor loopt, verandert de temperatuur namelijk constant. De dikte van het smeermiddel en de viscositeit nemen hierdoor toe of af. Wanneer een nieuwe motor gemaakt wordt, bepaald de producent de dynamische eigenschappen van de motor. Op basis van deze eigenschappen wordt vervolgens een juist type motorolie gekozen.

Zo is de dikte van de olielaag bij het starten van de motor altijd groter dan bij het bereiken van de bedrijfstemperatuur van de motor. Hierdoor neemt de wrijving tussen de verschillende onderdelen toe. Hierdoor wordt de motor weer sneller warm. Wanneer de temperatuur stijgt, neemt de viscositeit van de olie juist weer af. Hierdoor neemt de wrijving tussen de onderdelen weer af, wat minder belastend is voor de motor.

Stel je neemt een motorolie met een te hoge viscositeit, dan kan dit ervoor zorgen dat de motor bij het starten teveel belast wordt. Dit is vooral gevaarlijk wanneer je snel veel toeren maakt. Een hoge toerental in combinatie met een te hoge viscositeit kan er namelijk voor zorgen dat je motor oververhit raakt. Hierdoor oxideert het smeermiddel ook nog eens veel sneller, wat ervoor zorgt dat de belasting op de onderdelen ook nog eens toeneemt.

5. conclusie van dit artikel

Smeermiddelen moeten altijd worden gespecificeerd volgens de technische specificaties van de voertuig fabrikant. Is jouw auto geschikt voor verschillende soorten motorolie. Dan moet je rekening houden met de manier waarop je jouw auto het vaakst gebruikt, de samenstelling van de oliebasis en de API- en ACEA-indelingen. Over het algemeen raden wij iedereen aan om te kiezen voor een 5w40 motorolie. Vanwege de hogere viscositeit is het dan wel belangrijk om de motor rustig aan warm te laten worden. Trap dus niet gelijk na starten vol je gaspedaal in, maar geef je auto wat tijd om goed op te warmen. Ben je na het lezen van dit artikel geïnterneerd geraakt in een 5w40 smeermiddel? Dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen bij Oliewinkel.nl. Zij hebben het beste aanbod 5w40 motoroliën op de Nederlandse markt!

5w40 motorolie cartoon van een monteur

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden