» Home » Zakelijke dienstverlening » Thuiswerkplek inrichten

Thuiswerkplek inrichten

by Max Prinsze
Thuiswerkplek Inrichting Uitgelichte afbeelding

Als je vanuit huis werkt, is een geschikte ruimte om in alle rust te werken essentieel. Wil je weten hoe je een thuiswerkplek inrichting perfect kunt maken? Wij nemen alles tot in detail door. Als je een thuiswerkplek gaat inrichten of er zeker van wilt zijn dat je huidige thuis kantoor goed is ingericht, is dit artikel een geweldig hulpmiddel om te gebruiken. Wil je weten hoe andere mensen het werken vanuit huis aanpakken? Lees dit Superpress artikel dan vooral verder!

Een goede thuiswerkplek inrichten, hoe doe je dat?

 1. Maak de juiste keuze voor jouw thuiswerkplek
 2. Let goed op het lichtinval tijdens het inrichten van je thuiswerkplek
 3. Een goed bureau is heel belangrijk voor je thuiswerkplek inrichting
 4. Plaats je bureau op de juiste plaats binnen je thuiswerkplek
 5. Zorg voor een goede afstelling van je bureau stoel
 6. Zorg ervoor dat je werkmateriaal correct is afgesteld
 7. Ruim je thuiswerkplek altijd goed op

Hoe zit het met de kosten van het inrichten van de thuiswerkplek?
Conclusie

Een goede thuiswerkplek inrichten, hoe doe je dat?

Je moet in je thuiswerk kantoor even comfortabel kunnen werken als op het kantoor van het bedrijf waar je werkt. De Arbeidsomstandighedenwet schrijft dit voor (Arbowet). Informeer bij je werkgever of je werkplek voldoet aan de Arbowet-eisen voor thuiswerken, of gebruik deze 7 aanbevelingen om de inrichting van jouw thuiswerkplek te verbeteren:

Aanbeveling 1. Maak de juiste keuze voor jouw thuiswerkplek

Als je thuis werkt, is het van cruciaal belang dat je rustig en zonder onderbrekingen kunt werken. De ideale oplossing is het inrichten van een aparte werkruimte. Heb je geen vrije ruimte die als kantoor kan worden ingericht? Richt dan als vaste thuiswerkplek een hoek van een kamer naar keuze in. Het liefst een kamer die doorgaans niet veel bezocht wordt overdag: De slaapkamer, een computerkamer of de garage zijn hier goede voorbeelden van.

Thuiswerkplek in de hoek van de kamer
Thuiswerkplek in de hoek van de kamer

Heb je andere familieleden die vanuit huis werken? Bedenk hoe je de beschikbare ruimtes in huis optimaal kunt benutten. Zorg ervoor dat iedereen een eigen werkplek heeft waar hij of zij ongestoord kan werken. Wijs ook een kamer in huis aan als plaats voor de telefoongesprekken. Probeer zo min mogelijk verstoring te veroorzaken voor elkaar.

Thuiswerkplek met lichtinval aan de linkerkant

Aanbeveling 2. Let goed op het lichtinval tijdens het inrichten van je thuiswerkplek

Wanneer je een goede plaats in je huis zoekt voor je thuiswerkplek, moet je rekening houden met de verlichting. De basisregel is dat hoe meer daglicht je binnen krijgt, hoe beter. Een goede verlichting bevordert immers je concentratie.

Aanbeveling 3. Een goed bureau is heel belangrijk voor je thuiswerkplek inrichting

Je bureau voor je thuiswerkplek inrichting moet ruim genoeg zijn om aan te kunnen werken. Zorg ervoor dat je bureau minstens 120 cm lang en 80 cm breed is. Zorg er ook voor dat je bureau niet te hoog of te laag is. Zo stel je de proef op de som:

 • neem plaats achter je bureau
 • Leg beide handen plat op het bureau
 • Maken je armen en elle bogen een rechte hoek samen? Dan is je bureau ingesteld op de juiste hoogte als de hoek juist is.
 • Zo niet, dan is uw bureau te hoog of te laat ingesteld

Je bureau is te hoog? Geen probleem, je kan hier alsnog aan werken. Verstel je bureaustoel gewoon iets omhoog en plaats een voetenbankje op de grond. Een te laag bureau maakt het helaas te moeilijk om goed aan te werken. Kijk of je je bureau hoger kan verstellen. Als dit niet kan is het raadzaam om een nieuw bureau aan te schaffen via je werkgever.

Aanbeveling 4. Plaats je bureau op de juiste plaats binnen je thuiswerkplek

Het bureau in je thuiswerkplek inrichting moet ongeveer één meter van het raam verwijderd zijn. Draai je bureau zo dat het raam zich links of rechts van je bevindt wanneer je naar je computerscherm kijkt. Als je met je rug naar het raam zit, valt het licht recht op je schermen en weerkaatst het naar je terug. Als je met je gezicht naar het raam zit, kun je verblind worden door het zonlicht. Beide methoden leiden ertoe dat je je ogen samenknijpt, wat problemen met je ogen of problemen met hoofdpijn kan veroorzaken.

Aanbeveling 5. Zorg voor een goede afstelling van je bureaustoel

Ook je bureaustoel moet aangepast zijn aan je lichaam. De ideale optie is een bureaustoel met verstelbare armleuningen, rugleuning en zitting. Controleer aan de hand van deze checklist of jouw bureaustoel correct is afgesteld:

 • Als je zit, vormen je benen een hoek van 90 graden. Zo niet, verhoog of verlaag dan het zitvlak.
 • Wanneer je armen op de armleuningen rusten en je handen op het bureau liggen, maken je armen een hoek van 90 graden. Zo niet, zet de armleuningen dan hoger of lager.
 • De vorm van de rugleuning is in overeenstemming met de kromming van je rug. Zo niet, zet de rugleuning dan hoger of lager.

Aanbeveling 6. Zorg ervoor dat je werkmateriaal correct is opgesteld

Gebruik je een monitor tijdens je werk? Plaats deze dan in het midden van je bureau en neem er direct achter plaats. Als je aan je bureau zit, zorg er dan voor dat het scherm ongeveer een armlengte van je verwijderd is en niet hoger staat dan op ooghoogte. Dit is de ideale afstand om te kijken. Gebruik je een laptop voor je werk? Dan kun je het beste een laptophouder gebruiken. Deze zorgt ervoor dat je laptop op de juiste hoogte staat.

Plaats het toetsenbord ongeveer 10 cm van de rand van het bureaublad voor je. Plaats je externe muis precies naast het toetsenbord als je er één hebt. Beide mogen niet te ver van je af staan, anders kun je geen hoek van 90 graden tussen je elle bogen en polsen aanhouden.

Thuiswerkplek met werknemer achter het bureau
Thuiswerkplek met werknemer achter het bureau

Aanbeveling 7. Ruim je thuiswerkplek altijd goed op

Als je vanuit huis werkt, vervaagt de grens tussen werk en privé waarschijnlijk. Vooral als je kantoor zich in de woon- of slaapkamer bevindt. Probeer daarom je werkruimte aan het eind van de dag goed op te ruimen en schoon te maken. Dit brengt rust in je huis, werkplek en vooral in je geest.

Een enorm beeldscherm is misschien moeilijk op te ruimen, maar een losse laptop, muis en toetsenbord zijn eenvoudig op te bergen. Gebruik een bepaalde opbergplaats voor je kleinere thuiswerkplek spullen. Je bent er zo mee klaar en de volgende ochtend kan je weer direct aan de slag. Het opruimen wordt vaak over het hoofd gezien, maar is een goede toevoeging aan een juiste thuiswerkplek inrichting.

Hoe zit het met de kosten van het inrichten van de thuiswerkplek?

Om te beginnen zijn kosten van een thuiswerkplek niet aftrekbaar voor de belasting. Je werkgever is verantwoordelijk voor het betalen van de voorzieningen van je thuiswerkplek, maar alleen als deze nodig zijn voor het uitvoeren van je werk. Werkgevers kunnen belastingvrij middelen kopen en deze kosteloos verstrekken aan de werknemers. Neem je ontslag? Dan lever je de producten gewoon weer in bij je baas.

Conclusie

De inrichting van jouw thuiswerkplek is heel belangrijk. Er zijn veel dingen waar je op moet letten tijdens het inrichten van je thuiswerkplek en het is niet een klusje wat je in 15 minuten klaar hebt. Neem er dus goed de tijd voor, zodat je jouw perfecte thuiswerkplek kunt realiseren. Klinkt dit als te veel werk en gedoe voor jou of heb je hier hulp bij nodig? Neem dan eens contact op met thuiswerkplekzonwering.nl, zij helpen je graag verder!

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden