» Home » Autohandel, groothandel en detailhandel » motorolie 5w30, het hoe, wat en waarom op de Nederlandse markt.

motorolie 5w30, het hoe, wat en waarom op de Nederlandse markt.

by Superpress
Motor olie 5w30 bijvullen

Bij Oliewinkel.nl zijn er in verschillende soorten motorolie 5w30 (minerale olie, synthetische olie), viscositeit en verpakkingen. Welke soort motorolie u ook koopt bij Oliewinkel.nl, u kunt rekenen op een uitstekende smering van uw auto, motor, scooter, tractor, kart, enzovoorts.

Voor veel mensen is olie ook een raadselachtig onderwerp dat verschillende vragen oproept. Wat is de juiste olie om te gebruiken en waarom is het van vitaal belang om de olie te vervangen? Wij nemen u mee in de wereld van olie met tien vragen en antwoorden.

 1. De functie van motorolie, wat houdt het in?
 2. Hoe kan ik zien of een motorolie van goede kwaliteit is?
  2.1 Waar staat API precies voor?
  2.2 Waar staat ACEA bij motorolie voor?
 3. Welke olie zit er in mijn auto?
 4. Wat is viscositeit, en hoe kan ik het zien of een motorolie die heeft?
 5. Wat zijn de voordelen van het gebruik van synthetische motorolie?
 6. Wanneer is het bijvullen van mijn olie raadzaam?
 7. Is het gevaarlijk om olie van een ander merk toe te voegen?
 8. Wat als ik een roetfilter gebruik?

1. De functie van motorolie 5w30, wat houdt het in?

De motorolie 5w30 functies zijn de volgende functies:
– Zorgt voor een afdichting tussen zuigers en cilinders
– Voorkomt contact tussen verschillende bewegende onderdelen
– Voert de warmte af die ontstaat bij het verbrandingsproces
– Neemt verbrandingsbijproducten en slijtagedeeltjes op en voert ze af

2. Hoe kan ik zien of een motorolie 5w30 van goede kwaliteit is?

De internationale normen API en ACEA, ook worden de normen van de autofabrikanten gebruikt om de kwaliteit van motorolie te bepalen.

2.1 Waar staat API precies voor?

Het American Petroleum Institute wordt afgekort als API. Dit is een Amerikaanse organisatie die de kwaliteit van oliën beoordeelt. De API maakt onderscheid tussen benzine- en dieselmotoren.

 • De letter S staat voor benzinemotoren.
 • De letter C wordt toegekend aan dieselmotoren.

Het kwaliteitsniveau wordt aangegeven met een tweede letter. Hoe hoger de kwaliteit, op enkele uitzonderingen na, hoe verder men in het alfabet naar beneden gaat. Een motorolie kan bijvoorbeeld het kwaliteitsmerk SL/CF dragen.

Logo API
Figuur 1. Logo American Petroleum Institute

2.2 Waar staat ACEA bij motorolie voor?

De ACEA staat voor Association des Constructeurs Europeens d’Automobile, of Vereniging van Europese Autofabrikanten, en is een Europese norm. De kwaliteitsaanduiding van de ACEA bestaat uit een letter gevolgd door een cijfer. De ACEA deelt benzinemotoren (aanduiding A), lichte dieselmotoren (aanduiding B), dieselmotoren met roetfilter (aanduiding C), en zware dieselmotoren (aanduiding D) in (aanduiding met letter E).
Het kwaliteitsniveau wordt aangeduid met een cijfer na de letter. Een norm voor motorolie kan bijvoorbeeld A3, B4 of C3 zijn.

Logo ACEA
Figuur 2. Logo Association des Constructeurs Europeens d’Automobile

3. Welke olie zit er in mijn auto?

Welk type motorolie 5w30 (dat wil zeggen, welke specificatie) de motor of versnellingsbak van uw auto heeft, staat in het instructieboekje van de auto. Kies altijd voor een olie van hoge kwaliteit.

De omstandigheden waarin motorolie gedurende een langere periode, meestal een jaar, moet werken, kunnen sterk variëren. De temperaturen variëren van +30°C tot -10°C. Van korte stadsritten tot lange vakantieafstanden. En van werk tot een zwaar beladen auto en caravan door de bergen.

Tegenwoordig kunt u motorolie op verschillende plaatsen krijgen. Van het benzinestation tot de garage, de doe-het-zelfzaak en de kruidenier, er is voor elk wat wils. Bedenk dat motorolie gedurende de tijd dat het in uw auto zit, verschillende functies vervult, en dat de omstandigheden uiterst variabel zijn. U hebt eerder gelezen over de taken die olie heeft.

De enige viscositeit wordt aangeduid met een 5W30 olie. SM/CF of SN/CF zijn twee voorbeelden van vereisten. Dit verraadt iets over het kwaliteitsniveau van de olie. En er is een groot onderscheid tussen beide. Bedenk wel dat de omstandigheden waaronder olie moet werken veel en streng zijn (zoals hierboven beschreven).

“Goedkope motorolie kopen kan duurkoop veroorzaken.”

Oliewinkel.nl

U kunt dan ook verwachten dat 5W30 olie, die door gerenommeerde bedrijven is gemaakt en aan de meest recente criteria voldoet, een lange en stabiele levensduur heeft. Als gevolg daarvan is zij bestand tegen de zware omstandigheden waaraan auto’s worden blootgesteld. Dit in tegenstelling tot een 5W30 olie, die wordt aangeprezen als een goedkope motorolie om klanten met een minimum aan eisen te verleiden. Of, om het anders te zeggen, een minimale additievenbundel.

Het mechanisme van een motor gaat zeer lang mee. Voorwaarde hiervoor is dat de “motorolieverversing” volgens schema wordt uitgevoerd en dat olie wordt gebruikt die aan de vereiste criteria voldoet.
Concluderend kan worden gesteld dat een motorolie 5w30 kopen op verschillende plaatsen kan. bijvoorbeeld op verschillende plaatsen kan worden gekocht. De ene 5W30-olie is echter niet dezelfde als de andere.

4. Wat is viscositeit, en hoe kan ik zien of een motorolie 5w30 die heeft?

De dikte van motorolie is een belangrijke factor. Het woord viscositeit, dat temperatuurafhankelijk is, wordt gebruikt om het te beschrijven. Olie met een lage viscositeit is dun, en olie met een hoge viscositeit is dik. De SAE (Society of Automotive Engineers) is de wereldwijde organisatie die de viscositeitsnorm voor motorolie heeft vastgesteld. De viscositeit van motorolie wordt gemeten bij lage en hoge temperaturen. De aanduiding is bijvoorbeeld: 5W30 olie, 10W40 olie, 5W40 olie, enzovoort. SAE: 5W30 olie, 10W40 olie, 5W40 olie, enzovoort.

Het eerste getal dat met de letter W begint: hoe lager het getal, hoe dunner de olie zal zijn bij lage temperaturen (belangrijk voor koude starts). SAE: 0W, 5W, 10W, 15W, en 20W zijn de meest populaire.


Het getal direct achter de letter W: hoe groter het getal, hoe dikker de olie blijft bij hoge motortemperaturen (belangrijk in de zomer). SAE: 30, 40, en 50 worden het meest gebruikt. Hoe groter het SAE-getal, hoe hoger de viscositeit, zo luidt een algemene vuistregel.

5. Wat zijn de voordelen van het gebruik van synthetische motorolie?

Er zijn een aantal motorolie 5w30 voordelen die optreden wanneer gebruik wordt gemaakt van dit type motorolie:

 • Omdat synthetische motoroliën een lagere weerstand hebben, verbruiken ze minder benzine. Een gunstiger brandstofverbruik leidt tot kostenbesparingen. Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen is ook goed voor het milieu.
 • Omdat synthetische motorolie dunner is, zal ze zich sneller door het motorblok smeren, vooral bij een koude start. Motorslijtage wordt aanzienlijk beperkt als gevolg van de snelle smering.
 • In vergelijking met minerale olie heeft synthetische motorolie stabielere thermische eigenschappen. Dit betekent dat de olie gedurende langere perioden sterke belastingen kan verdragen, wat resulteert in langere verversingsintervallen. Wanneer is het tijd om uw olie te vervangen? Dit is afhankelijk van het voertuig en het motortype. Wanneer u de olie moet vervangen, staat vermeld in het instructieboekje.

6. Wanneer is het bijvullen van mijn motorolie 5w30 raadzaam?

U kunt de oliepeilstok gebruiken om te zien of er nog voldoende motorolie 5w30 in de motor zit om de juiste smering te geven. Het verschil tussen de minimale olie die er in moet zitten en de maximale olie die er in moet zitten is 1 liter. Controleer regelmatig het peil van uw olie. U bent al te laat als het olie-indicatielampje op uw dashboard gaat branden!

PS Als u in een bedrijfswagen rijdt, bent u zelf verantwoordelijk voor het op peil houden van het oliepeil in uw voertuig.

Het is een goed idee om te allen tijde een 1-liter verpakking (van de juiste soort motorolie voor uw auto) in de auto te hebben. U kunt olie bijvullen en doorrijden als het olielampje gaat branden. Doorrijden met een te laag oliepeil kan leiden tot (blijvende) motorschade.

Motor olie 5w30 bijvullen
Figuur 3. Motor olie 5w30 bijvullen

7. Is het gevaarlijk om olie van een ander merk toe te voegen?

In principe niet, zolang de andere olie van vergelijkbare kwaliteit (= specs) en viscositeit (idealiter gelijk) is. In geval van nood, bijvoorbeeld wanneer het oliepeil gevaarlijk laag is, is het bijvullen van de olie echter van cruciaal belang om blijvende motorschade te voorkomen. Zelfs als de specificaties marginaal veranderen.

8. Wat als ik een roetfilter gebruik?

Het is van cruciaal belang om de juiste motorolie te gebruiken in voertuigen met een roetfilter. Gebruik van een motorolie die niet voldoet aan de normen van de fabrikant zal leiden tot (meer) vervuiling (o.a. roet) en een snellere vulling van de roetfilter. Vervuiling is schadelijk voor de motor en het roetfilter, maar ook voor de turbo, die zeer gevoelig is voor vervuiling. Het type motorolie dat u nodig heeft, wordt bepaald door het type motor dat u heeft. Oliewinkel.nl biedt een selectie van motorsmeermiddelen die compatibel zijn met roetfilters.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden