» Home » Financiële dienstverlening » Hoe vind ik een goede accountant in Zaandam?

Hoe vind ik een goede accountant in Zaandam?

by Max Prinsze
Cartoon van twee facturen, een vergrootglas en twee pennen

Een goede accountant vinden in Zaandam is lang niet zo gemakkelijk als je misschien zou denken. Het kiezen van de goede accountant is namelijk een belangrijke stap voor jouw bedrijf en hier wil je zeker niet te laks mee omgaan. Om ervoor te zorgen dat jij de beste accountant van Zaandam vindt, hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet waar je op moet letten. In dit artikel van Superpress lees je alles over het vinden van de juiste accountant in Zaandam.

1. Kwaliteit van de accountant in Zaandam

De gemiddelde kwaliteit van een doorsnee accountant is vaak niet heel hoog en het is ook nog eens lastig om deze in te schatten als je zelf maar weinig verstand hebt van accountancy. Hoe weet je nou welke accountant wel of niet goed is? Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten.

Binnen de wereld van accountancy kennen de kantoren verschillende specialisaties. Jij hebt hoogst waarschijnlijk een accountant nodig die gespecialiseerd is on ondernemingen. Daarnaast is het zaak om een kantoor te kiezen dat full time, 5 dagen per week bezig is met verschillende accountant gerelateerde vraagstukken. Je wilt namelijk niet in zee gaan met een soort hobbyist of iemand die pas net begonnen is en niet zoveel ervaring heeft. Op die manier kan je ook garanderen dat jouw kantoor altijd op de hoogte is van de nieuwste wet- en regelgeving. Ze zijn er tenslotte vijf dagen per week mee bezig.

Ook een opleiding is belangrijk. Iemand met een diploma praktijkboekhouding zal minder kennis hebben van het fiscaal recht dan iemand met een hbo- of fiscaal economische achtergrond. Het is in ieder geval belangrijk dat de opleiding gevolgd en afgerond is. Het is namelijk heel moeilijk om dit werk zelf te doen zonder een een bekwame diplomering te hebben behaald.

Je zou de kwaliteit van het accountantskantoor in Zaandam kunnen beoordelen aan de hand van het aantal mensen wat er werkzaam is. Dit zegt veel over de grote van het bedrijf en zegt ook een stukje over de professionaliteit. Waar je dan wel op moet letten is dat je één duidelijk aanspreekpunt bij het accountantskantoor hebt. Je wilt namelijk niet dat er 10 tot 20 man bezig is met je boekhouding en dat je voor elk losstaand puntje weer bij iemand anders moet zijn.

De eerste filterstap voor jouw accountant in Zaandam is dus om kantoren te selecteren die full time aan de slag zijn. Daarna moet je nagaan of de accountants op voldoende niveau gediplomeerd zijn. Tot slot ga je na hoeveel werknemers het kantoor heeft en of ze één specifiek contactpersoon aan je kunnen toewijzen. Als je dit hebt gedaan, heb je een goede eerste selectie gemaakt. Het is nu zaak om te kijken met welke personen je precies in zee gaat en of er wel een goede klik is.

Cartoon van een factuur, iemand die hier op schrijft, een rekenmachine en een kop koffie ernaast

2. Is er een klik met de accountant in Zaandam?

Wat je het beste kan doen is een aantal afspraken in plannen met verschillende kantoren uit Zaandam. Deze kantoren moeten wel voldoen aan de selectiecriteria uit de eerste stap. Ga na of ze wel genoeg betrokken zijn bij jouw vraag stukken en of ze voldoende interesse tonen in jouw expertise/ vakgebied. Het is in dit geval gebruikelijk om eerst een intakegesprek in te plannen. Een goede accountant zal dan jouw bedrijf onder de loep nemen om te kijken hoe het financieel allemaal werkt. Accountants die geen vragen stellen over je onderneming zullen logischerwijs nooit op een optimale manier je boekhouding kunnen verzorgen.

Toont de accountant tijdens het gesprek serieuze interesse? Weet hij waar hij het over heeft en is hij bekend met jouw expertise? Dan is hij in ieder geval door naar de volgende ronde. In deze ronde is het belangrijk om na te gaan of je wel een goed en vertrouwd gevoel hebt bij deze accountant. Hij wordt namelijk direct verantwoordelijk voor het beheer van de financiën van jouw onderneming. Probeer er achter te komen of de accountant openstaat voor jouw vragen en wensen als klant. Stel je wilt een maandelijks overzicht ontvangen, is daar de mogelijkheid voor? Hoe zit het met de manieren van contact opnemen?

De tweede filterstap voor jouw accountant in Zaandam is dus om te filteren op de persoon met wie je samen gaat werken. De accountant moet betrokken zijn bij jouw financiële vraagstukken en voldoende interesse tonen in jouw onderneming. Vervolgens moet je nagaan bij jezelf of er wel een goede klik is. De accountant moet openstaan voor jouw specifieke vragen en wensen. Wat daarnaast nog belangrijk is, is in hoeverre je de accountant wel vertrouwd. Als je dit hebt gedaan, heb je als het goed is nog een handvol accountants die voldoen aan jouw selectiecriteria. De laatste stap in het selectieproces is om de kosten van de accountants onder de loep te nemen.

Cartoon van vrolijke accountants waar je waarschijnlijk een goede klik mee kunt hebben

3. De kosten van een accountant in Zaandam

Helaas zijn de kosten van een accountant vaak verschillend per kantoor. Deze verschillen kunnen ook nog eens erg variëren. De ene accountant rekent per uur, andere kantoren sturen ééns per maand, kwartaal of jaar een grote factuur op. Gemiddeld liggen de tarieven ongeveer tussen de 40 en 70 euro per uur. Dit is dus je eerste richtlijn. Minder dan 40 euro is vrij dubieus. Rekent de accountant meer dan 70 euro per uur, dan moet deze wel heel erg goed zijn. Ga dus voor jezelf na wat je per bepaalde periode over hebt voor accountantskosten en maak hier goede afspraken over.

Spreek je bijvoorbeeld af om een uurtarief te betalen, stel dan een maximum bedrag in. Je wilt namelijk niet later opgezadeld worden met hoge rekeningen die je niet voor ogen had. Spreek je af om eens per maand, kwartaal of jaar de factureren. Spreek dan duidelijk af hoeveel uur de accountant bezig is per periode voor jouw bedrijf. Je wilt ook niet 400 euro per maand betalen als de accountant maar 2 uurtjes per maand bezig is met jouw boekhouding.

De prijs van een accountant zegt overigens niets over de kwaliteit,. Goedkope accountants zijn niet per definitie slecht en dure accountants zijn niet per definitie goed. Gebruik de prijs dus niet als criterium bij het bepalen van de kwaliteit van het accountantskantoor. Hoe je de kwaliteit wel bepaald, hebben we uitgelegd in de eerste stap van dit artikel.

Op basis van de prijzen die de kantoren hanteren en de afspraken die je met ze kan maken omtrent facturatie, kan je hoogst waarschijnlijk nu het accountantskantoor in Zaandam inschakelen die het beste bij je past.

Cartoon van een accountant die de kosten berekend met een rekenmachine

4. Concluderend

Om een goede accountant in Zaandam te vinden is het belangrijk om de drie stappen goed te doorlopen. Eerst bepaal je de kwaliteit van het kantoor, vervolgens ga je na of er een goede klik is en tot slot bepaal je op basis van de kosten welk kantoor het beste bij jouw past. Nog een kleine tip van de redactie: Bij het uitbesteden van de boekhouding is het van groot belang dat de verantwoordelijkheid altijd bij jouw als ondernemer blijft liggen. Als je accountant fouten maakt en je een boete krijgt van de belastingdienst, dan moet je deze als ondernemer zelf betalen. Je kunt de accountant nooit verantwoordelijk stellen hiervoor. Je bent per slot van rekening altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen financiën.

Het is daarom een goed idee om zelf wat kennis op te doen over boekhouding en financiën. Op die manier kan je pas echt bepalen of een accountant zijn werk pas echt goed doet of niet. Wat je daarnaast ook eens in de zoveel tijd kan doen is een andere accountant vragen om het werk van je huidige accountant te controleren. Een goede accountant zal hier geen moeite mee hebben en het geeft je veel extra zekerheid over je boekhouding. Geen zin in geneuzel en wil je gewoon van ons horen welk accountantskantoor wij adviseren in de regio Zaandam. Wij raden Groep Kennemerwaert Accountants en Belastingadviseurs aan. Een professioneel en slagvaardig accountants- en belastingadvies kantoor voor alle administratieve, accountancy en fiscale uitdagingen. Zij ontzorgen hun cliënten al jaren op deze gebieden, zodat zij zich kunnen volledig kunnen focussen op hun onderneming.

Het logo van Groep Kennemerwaert Accountants en Belastingadviseurs

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden