Als u naar de tandarts gaat, heeft u misschien drie kleine letters achter hun naam opgemerkt (DDS of DMD). Diezelfde tandarts heeft u mogelijk doorverwezen naar een tandartsspecialist. Wat kunnen al die verschillende soorten tandartsen? Hoe weet u wat het allemaal betekent en bij wie moet u zijn? Maakt u zich geen geen zorgen, wij zijn hier om u te helpen om de verschillende soorten tandartsen te begrijpen en wat dat voor u als patiënt betekent.

Soort tandarts – DDS versus DMD


Meestal als u naar de tandarts gaat, ziet u uw algemene tandarts die een DDS of een DMD is. In feite is het verschil tussen DDS- en DMD-tandartsen de titel die door hun school is gekozen voor de trainingen. De cursussen zijn precies hetzelfde. Beiden zijn even gekwalificeerd om hetzelfde werk te doen, en beide kunnen goed voor uw gebit zorgen. Zowel een DDS als een DMD hebben een undergraduate-studie gevolgd. Zij zaten vier jaar op een tandheelkundige school om deze graden te behalen.

En ja, ze klinken hetzelfde. De waarheid is dat ze dat zijn. Een DDS en een DMD zijn soorten tandartsen die dezelfde diploma’s hebben – het verschil in titel is te wijten aan de universiteit die ze bezochten en hoe die universiteit het beroep erkent. Beide moeten dezelfde cursussen, schriftelijk examens en licentie-examens afleggen.

Deze twee soorten tandartsen worden beschouwd als algemene tandartsen en zijn uw primaire zorgverlener voor al uw mondgezondheidsbehoeften. Dit omvat de diagnose en behandeling van problemen zoals tandvleesaandoeningen, gaatjes, wortelkanalen, kronen en bruggen, evenals preventieve zorg, zodat u hopelijk uw toevlucht kunt nemen tot onze volgende soorten tandartsen – tandspecialisten.

De soorten tandartsen

Tandartsen

Soms is het voor uw mondgezondheid nodig dat uw algemene tandarts u doorverwijst naar een tandheelkundig specialist. Tandheelkundig specialisten hebben een aanvullende opleiding van twee tot vier jaar gevolgd, gericht op een specifiek aspect van de tandheelkunde. Dit zijn de meest voorkomende soorten tandheelkundige specialisten.

Orthodontist

Een patiënt wordt doorverwezen naar een orthodontist wanneer een algemene tandarts een verkeerde uitlijning van de kaak en/of tanden van kinderen en volwassenen constateert. Als er extra tanden, ontbrekende tanden of overvolle tanden zijn, zal een orthodontist de patiënt behandelen met oplossingen zoals beugels. Wees niet verbaasd als uw kind vanaf zeven jaar wordt doorverwezen naar een orthodontist.

Kindertandarts

De soorten tandartsen die uitsluitend met kinderen werken, worden kindertandartsen genoemd. Veel van hun aanvullende trainingen zijn gericht op het opbouwen van een positieve associatie tussen kinderen en hun tandarts en zijn gebaseerd op kinderpsychologie. Ze werken met kinderen om een ​​basis te leggen voor goede mondzorg en velen werken met patiënten met speciale behoeften.

Kaakchirurg

Een kaakchirurg is gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van ziekten, verwondingen en cosmetische of functionele delen van de mond. Zij zijn degenen die verstandskiezen verwijderen, tandheelkundige implantaten behandelen en verdachte plaatsen in de mond biopsie. Ze hebben ook aanvullende training in anesthesie om het comfort van de patiënt te garanderen wanneer een operatie nodig is.

Endodontist

Deze tandheelkundige specialisten zijn opgeleid om patiënten te helpen bij het behandelen van tandpijn met behoud van hun natuurlijke tanden door middel van een wortelkanaalbehandeling – een procedure waarbij geïnfecteerd weefsel in een tand wordt behandeld. We noemen dit ook wel endodontologie. In feite komt het woord “endodontie” van het Griekse “endo” wat “binnen” betekent en “odont” wat tand betekent!

Parodontoloog

Een parodontoloog is een tandheelkundig specialist die zich richt op de verzorging van uw tandvlees en de ondersteunende weefsels en structuur rondom uw tanden. In de meeste gevallen wordt een verwijzing naar een parodontoloog gemaakt om patiënten te helpen bij de behandeling van gevorderde parodontale (tandvlees)ziekte. Ook zijn ze getraind in het plaatsen van tandheelkundige implantaten.

Tandprotheticus

Deze tandspecialist richt zich op het helpen van patiënten bij het herstellen en/of vervangen van verloren of beschadigde tanden. Hun doel is om naar alle gerelateerde elementen te kijken om een ​​patiënt te helpen een functionele en natuurlijke glimlach te krijgen. Sommige van de behandelingen die ze uitvoeren, kunnen tandheelkundige implantaten, bruggen en kunstgebitten omvatten. Hoewel het misschien vervelend lijkt om naar een tandartsspecialist te gaan, is het in uw eigen belang om dit te doen wanneer u wordt doorverwezen. Net zoals u uw huisarts niet zou zien voor een knievervanging, heeft een specialist de aanvullende opleiding en ervaring om u een gespecialiseerde behandeling te bieden om u te helpen een optimale mondgezondheid te bereiken.

Meerdere specialisaties

Toch zijn er tandartsen gespecialiseerd op verschillende gebieden. KT3 Tandartsen uit Zaandam is gespecialiseerd in diverse vakken binnen de tandheelkunde. Vragen? Neem contact op met KT3 Tandartsenpraktijk Zaandam.


Superpress

Superpress is een intiatief van OstMan International BV met als doel zoveel mogelijk kennis te delen en andere de kans te geven ook hun kennis te delen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden