» Home » Uncategorized » Is je GSM repeater wel geschikt voor EGSM (900 MHz)?

Is je GSM repeater wel geschikt voor EGSM (900 MHz)?

by Superpress

De ontwikkeling van mobiele telefoons gaat razend snel. Het aantal gebruikers in Europa kan eigenlijk niet meer groeien, maar het gebruik blijft nog wel steeds groeien. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan het toenemende gebruik van internet op de mobiele telefoon. Hierdoor is er steeds meer bandbreedte nodig. Dit is relevant voor de aankoop van een GSM Repeater. In dit artikel leggen we uit welke 900 MHz GSM repeater je nodig hebt en wat de verschillen zijn tussen oude en nieuwe GSM repeaters.

Oude vs. nieuwe 900 MHz frequentie

In 1995 werd er in Europa begonnen met de aanleg van het GSM netwerk. Als eerste ontstond het GSM 900 MHz netwerk. Door de snel toenemende populariteit kwam daar niet veel later het DCS 1800 MHz netwerk bij. Toen ook deze band begon vol te lopen, is de GSM 900 MHz frequentie verruimd. Door 10 MHz extra beschikbaar te stellen ontstond er de zogenaamde EGSM 900 band de ‘E’ werd als ware toegevoegd.

EGSM loopt met de downlink van 880 MHz tot en met 915 MHz. GSM start bij 890 MHz en is dus maar 25 MHz groot, terwijl de EGSM 35 MHz groot is.

  • GSM frequentie downink: 890 MHz – 915 Mhz
  • EGSM frequentie downlink: 880 MHz – 915 MHz

Nieuwe situatie 900 MHz Nederland

In Nederland maken voornamelijk KPN en Vodafone gebruik van de 900 MHz. De frequentie van KPN start bij downlink (DL) 890 MHz. Vodafone start bij de 880 MHz.

Voorheen waren GSM repeaters enkel geschikt voor GSM, vanaf 890 MHz downlink. Dit houdt in dat deze repeater wél het netwerk van KPN ondersteunen, maar geen Vodafone. De nieuwste EGSM repeaters zijn geschikt voor de volledige 900 MHz. Dit houdt in dat deze ook geschikt zijn voor Vodafone.

900 MHz verdeling buitenland

Bij de frequentieveilingen van enkele jaren geleden is er zeer goed geboden op deze EGSM frequentie. In Nederland is deze 10 MHz zoals gezegd in zijn geheel in gebruik genomen door Vodafone. Voor België is dit Base (Telenet), in Duitsland zijn dit O2 en E-Plus, in Frankrijk Bouygues, Zwitserland is dit door Orange en Sunrise aangekocht, voor Oostenrijk betreft het Orange en A1 en in Spanje is het Orange geworden.

In Europa is het gebruik van de EGSM frequentie gemeen goed geworden, maar in andere delen van de wereld is dit niet het geval. Omdat veel GSM Repeaters in China worden gemaakt volgens algemene specificaties dekken ze niet de EGSM frequentie (vanaf 880 MHz) af, maar slechts GSM (vanaf 890 MHz). Dit zijn met name GSM Repeates van de goedkopere merken. Bij een topmerk als Rosenfelt wordt dit uiteraard wél afgedekt zoals te zien is op de website van GSM-Repeater-Shop: 900 MHz GSM repeater

Belangrijk is dat de frequentie dekking ook bij de multi band repeaters goed is afgedekt. Ook hier is dit bij het merk Rosenfelt het geval. Zoals bij deze repeaters die tevens geschikt zijn voor 4G: 4G repeater

Welke GSM repeater heb ik nodig?

Om te weten welke GSM repeater je nodig hebt, kun je het beste dit artikel lezen:

Welke 4G versterker heb ik nodig?

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden