» Home » Onroerend goed » Bamboe vloer review: voor- en nadelen

Bamboe vloer review: voor- en nadelen

by Superpress
Bamboe vloeren

Als vloermateriaal heeft bamboe veel van dezelfde voor- en nadelen als hardhouten vloeren. Net als houten vloeren is bamboe een aantrekkelijk natuurlijk materiaal dat doorgaans een vastgoedwaarde aan een huis toevoegt. Maar net als hout kan bamboe worden bekrast en heeft het de neiging te barsten onder omstandigheden waar de luchtvochtigheid sterk varieert. Lees verder voor een bamboe vloer review: de voor- en nadelen.

Wat is een bamboe vloer?

Hoewel bamboe eigenlijk een grassoort is, en geen boom, gedragen bamboe vloeren zich net als houten vloeren. Ze kunnen zelfs op dezelfde manier worden afgewerkt. Bamboe is net zo hard als de meeste hardhoutsoorten en is zeer goed bestand tegen vocht.

Bamboe zal het meest aantrekkelijk zijn voor consumenten die geïnteresseerd zijn in het gebruik van hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen. In tegenstelling tot bomen, die minstens 20 jaar nodig hebben om te rijpen, kan een bamboestengel elke vijf of zes jaar herhaaldelijk worden geoogst. De meeste commerciële bamboe is afkomstig van plantage-achtige operaties die op verantwoorde wijze worden verbouwd.

Lees hier wat 8 voordelen zijn van bamboe vloeren.

Vervaardiging van bamboe vloeren

Er zijn verschillende soorten bamboe vloeren, elk met een eigen productieproces.

Gedraaide bamboe wordt gemaakt door bamboestengels in kleine strengen te versnipperen, die met behulp van thermische bindmiddelen en hars tot vellen worden samengeperst en vervolgens in planken worden gesneden om als bouwmaterialen te worden gebruikt. Deze vorm van vloerbedekking is verkrijgbaar in zowel tong-en-groefplanken die worden vastgespijkerd, als planken die over de ondervloer zweven. Het is een premium vorm van bamboe vloeren, verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Horizontale bamboe vloeren worden gemaakt door de strengen in dunne stroken te snijden die vervolgens aan elkaar worden gelijmd om planken te vormen. Dit type vloerbedekking heeft een “nerf”, aangezien de lange vezels van de stengel zichtbaar zijn in de vloerbedekking. Deze bamboesoort is niet zo hard of duurzaam als gestrande bamboe, maar kan wel een zeer opvallende uitstraling hebben. Het is ook verkrijgbaar in genagelde planken en zwevende planken.

Parket is een vloer die is samengesteld is uit bamboe componenten van verschillende afmetingen, die in verschillende parketsystemen kunnen worden gelegd. Bamboe parket vloeren kunnen worden afgewerkt door het bamboe te polijsten, in de was zetten, te oliën of te lakken.

Tenzij ze gekleurd zijn, hebben de meeste bamboe vloeren een natuurlijke blonde of amberkleur die lijkt op onafgewerkte esdoorn of berken, maar donkere tinten zijn beschikbaar via een proces dat carbonisatie wordt genoemd, waarbij de planken aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Hoewel de kleur erg aantrekkelijk kan zijn, is verkoold bamboe zachter dan onverkoolde vormen en heeft het meer kans op krassen.

kosten van bamboe vloeren

De prijs van dit materiaal is ongeveer hetzelfde als de meeste hardhouten vloeren. U kunt bamboe vloerproducten vinden variërend van ongeveer 20 tot 60 euro per vierkante meter, met een gemiddelde van zo’n 45 euro per vierkante meter. De installatiekosten voor bamboe vloeren zijn ongeveer hetzelfde als voor eiken vloeren. Verwacht gemiddeld ongeveer 30 euro per vierkante meter voor installatiearbeid bovenop de materiaalkosten. Deze prijs hangt af van verschillende kenmerken, als het materiaal en de afwerking. Je zou bamboe van goede kwaliteit moeten kunnen installeren voor minder dan 60 euro per vierkante meter, inclusief materialen en arbeid.

Uw woning verhuren en een bamboe vloer laten plaatsen? De ideale optie!

Onderhoud en reparatie

Bamboe is relatief gemakkelijk te onderhouden. Gewoon regelmatig vegen of stofzuigen om kleine vuildeeltjes te verwijderen. Je kunt het ook af en toe afnemen met een vochtige dweil of schoonmaken met een niet-wasachtige, niet-alkalische, hardhouten of bamboe vloerreiniger.

In vergelijking met hardhout is bamboe iets beter bestand tegen waterschade. En bamboe is iets harder dan veel hardhout, waardoor het beter bestand is tegen krassen en deuken. Maar het is geen water- of krasbestendig materiaal. Bescherm de vloer tegen stilstaand water en krassen. Omdat het een organisch materiaal is, kan bamboe worden aangetast door schimmel als er water aanwezig is. Bamboe kan verkleuren als het te veel direct zonlicht krijgt, dus het is het beste om zonneschermen of jaloezieën te gebruiken in kamers die direct zonlicht krijgen.

Na verloop van tijd kunnen bamboe vloeren verkleuren, krassen of verslechteren. Gelukkig kan het oppervlak van dit materiaal meestal opnieuw worden afgewerkt door het te schuren en vervolgens opnieuw afdichtende lagen aan te brengen. Geconstrueerde bamboe vloeren kunnen echter over het algemeen niet opnieuw worden afgewerkt. Vochtigheid tast bamboe iets sterker aan dan hardhouten vloeren. Als de vloer in een zeer vochtig klimaat wordt gelegd, kan de luchtvochtigheid ervoor zorgen dat de vloerdelen opzwellen en kromtrekken, terwijl in een droge omgeving de planken kunnen krimpen. In extreem hoge of extreem lage luchtvochtigheid zijn bamboe vloeren gevoeliger voor scheuren dan hardhouten vloeren.

Ontwerp

Bamboe is een trendy vloermateriaal dat de elegantie van een ruimte vrijwel onmiddellijk kan verbeteren. Het heeft een vergelijkbare look en feel als hardhout, maar is toch apart en anders. Net als kurkvloeren is bamboe een goed materiaal voor consumenten die van iets anders houden of zich willen onderscheiden door een hernieuwbare grondstof te gebruiken. Esthetisch gezien past bamboe in bijna elke huisstijl, hoewel het het meest geschikt is voor een moderne omgeving.

Installatie van bamboe vloeren

Bamboe vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten producten:

Massieve bamboe planken worden op dezelfde manier geplaatst als massief hardhout. Tong- en groefplaten worden meestal blind aan de ondervloer genageld door de rand van de platen. Massieve bamboeplanken kunnen ook op een bestaande betonvloer worden verlijmd. Het plaatsen van genagelde of gelijmde bamboeplanken gebeurt meestal door vakmensen.

Er zijn ook dunnere vormen van massief bamboe ontworpen voor de installatie van zwevende vloeren. Bamboe zwevende vloeren gebruiken soms een aangepast tand-en-groefsysteem, een “kliksysteem”, waarbij de randen van de planken mechanisch in elkaar grijpen. Of de planken kunnen een standaard messing-en-groef ontwerp hebben, waarbij de randen van de planken aan elkaar worden gelijmd. In beide gevallen rust de hele vloer op een dunne laag schuimrubberen ondervloer, zonder permanente bevestiging aan de ondervloer. Deze installatiemethode is gemakkelijker voor doe-het-zelvers en heeft ook het voordeel dat de vloer kan uitzetten en krimpen als de luchtvochtigheid verandert.

Engineered bamboe is gemaakt met een oppervlaktefineer gebonden aan een multiplex- of MDF-kern. Deze producten maken nog steeds gebruik van de snap-on zwevende vloer installatiemethode. Gebouwd bamboe is minder duur dan massief bamboe en wordt meestal door doe-het-zelvers geplaatst.

De meeste bamboe vloeren zijn in de fabriek voorbewerkt, maar als dat niet het geval is, moet de vloer na installatie worden afgedicht met een product.

Bamboe of hardhouten vloer

Bamboe en hardhouten vloeren hebben vergelijkbare kenmerken en kosten, een keuze maken tussen beide is niet altijd eenvoudig. Bamboe is over het algemeen lichter van kleur dan de meeste hardhoutsoorten, hoewel je ook donkere versies kunt vinden die “verkoold” zijn. Bamboe heeft ook een meer uniforme textuur en nerf, in tegenstelling tot hardhout, waarbij elke plank een uniek nerfpatroon heeft.

Ten slotte is bamboe een duurzamere hulpbron, omdat het wordt geoogst van levende scheuten die opnieuw zullen aangroeien. Er worden geen bossen gekapt om bamboe vloeren te maken. Afgezien daarvan zijn er veel overeenkomsten tussen deze twee vloermaterialen – beide moeten worden afgedicht tegen water, beide zijn enigszins gevoelig voor krassen en beide worden beschouwd als natuurlijke vloeren van hoge kwaliteit, superieur die waarde toevoegen aan uw huis.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden