» Home » Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening » Tandbederf: hoe kom ik eraan en hoe kom ik er vanaf?

Tandbederf: hoe kom ik eraan en hoe kom ik er vanaf?

by Superpress
Tandbederf

Tandbederf – algemeen bekend als caviteit, gaatje of cariës – is een gat in het glazuur en dentine dat is ontstaan ​​doordat de tanden niet voldoende zijn schoongemaakt. Gaatjes zijn vervelend, maar kunnen gelukkig verholpen worden door uw tandarts KT3 in Zaandam.

Hoe ontstaat tandbederf?

Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën in tandplak. De bacteriën in tandplak scheiden zuren af ​​die fataal zijn voor tandglazuur en dentine. Als de tanden niet goed worden schoongemaakt, tasten de zuren het glazuur aan. Onder het glazuur bevindt zich het dentine en wanneer de bacteriën door het glazuur zijn gegaan, zal het dentine worden aangetast. Pijn kan optreden wanneer zuren het dentine zijn binnengedrongen. Dentine is veel zachter dan tandglazuur en zit in dentine, dus het verval zal zich ook sneller verspreiden. Als tandbederf onbehandeld blijft, kunnen bacteriën zelfs de zenuw in uw tand bereiken.

• Eerste fase

De eerste fase van een gaatje begint als tandbederf. Door zuren lost kalk op uit tandheelkundig materiaal. Deze zuren worden geproduceerd door bacteriën die in tandplak worden aangetroffen. Er verschijnt nu een witte melkachtige vlek op de tand. In het begin is het niet gekruid, dat wil zeggen de onderste laag van de tand. Er is nog geen gat gevormd. Een goede gebitsreiniging met een tandenborstel en interdentale reinigingsmiddelen kan het proces stoppen. De glazuurlaag kan herstellen en de witte vlek kan weer verdwijnen! Het gebruik van een gefluorideerde tandpasta in combinatie met een gefluorideerde mond kan het nog meer stimuleren. Fluoride zorgt voor een zeer taaie coating op de tand. In deze fase kan geoefend worden hoe tandbederf voorkomen kan worden.

• Tweede fase

De tweede fase van tandbederf wordt bereikt als het tandbederf voortduurt en de onderliggende laag wordt gecreëerd. Deze laag, het dentine, wordt zachter. Tijdens de daaropvolgende kuur ontstaat er nu een gaatje in de laatste glazuurlaag en kan de tand niet meer herstellen. Als er eenmaal een gaatje is ontstaan, gaat het rottingsproces ineens veel sneller, bacteriën en voedselresten kunnen nu vrij spelen, de tandarts moet nu ingrijpen door een vulling uit te voeren. In dit stadium kunt u soms klachten over de tand waarnemen; namelijk het begin van warmte-koude gevoeligheid of pijn met zoet voedsel.

• Derde fase

De tandbederffase resulteert in een aanval van het dentine diep in de tand richting de tandzenuw. Er zit nu een groter gat in het laatste zachte laagje boter. In dit stadium treedt de pijn meestal op als het warm, koud of zoet is. De tandarts moet in dit stadium handelen om tandbederf te veroorzaken dat de gevolgen van het uiterlijk zal ontwikkelen, wat leidt tot zenuwontsteking.

Het cariës behandelplan

  1. De bestaande entiteit in het stadium van tandbederf die u heeft. In de eerste fase kan een goede reiniging door de tandarts volstaan. In een later stadium maakt de tandarts het gaatje in uw kies en verwijdert het overig weefsel. Dit doet hij/zij om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën achterblijven.
  2. Vervolgens vult de tandarts het gat met een composietvulling. Het composiet is wit, zacht en de vulling wijkt niet af van de kleur van uw eigen tanden. Het composiet is prettig in gebruik omdat het een korte uithardingstijd heeft. Is het tandbederf te ver gevorderd? Dan is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk.
  3. Helaas kan in deze fase de tand niet worden gerepareerd en zal de tandarts de tand trekken.

Maak een afspraak met de tandarts

Onze tandartsen van tandartsenpraktijk KT3 Zaandam controleren tijdens een periodieke controle altijd op tandbederf. Hij of zij kan vervolgens een behandelplan opstellen. Heeft u een zere mond omdat u denkt dat u gaatjes heeft? Maak dan een afspraak met één van de tandartsen van tandartsen Zaandam KT3.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden