» Home » Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening » Alles wat je moet weten over de periodieke controles bij de tandarts

Alles wat je moet weten over de periodieke controles bij de tandarts

by Superpress
Periodieke controles

In dit blogartikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de periodieke controle bij de tandarts. Hier lees je alles wat je moet weten over de periodieke controles bij de tandarts!

Wat wil je weten?

Hoe vaak is een periodieke controle nodig?

We bepalen de timing van regelmatige controles op basis van patiëntencategorie. Zo zouden we graag zien dat een kind met veel tandplak of tandjes meer vatbaar is voor gaatjes dan een kind met schone tanden. Als we het gebit op tijd laten controleren, is de kans op een probleem (of vergroting) veel kleiner. Voor het onderhouden van de tanden van een kind raden wij je aan een kindertandarts in te schakelen.

Wat houdt de controle bij de tandarts in?

Tijdens het onderzoek zal de tandarts je gebit onderzoeken. Hij/zij observeert uw tanden, tandvlees, slijmvliezen en kauwsysteem en luistert naar uw wensen.​​​

Wat gebeurt er als de tandarts problemen vaststelt?

Uw tandarts kan besluiten om het verloop van uw aandoening (controle) nauw met u te volgen. Als behandeling nodig is, stelt hij samen met u een behandelplan op. Ook kan hij u doorverwijzen naar een mondhygiënist, orthodontist, kaakchirurg of andere tandarts in Zaandam (met specifieke vaardigheden).

Is de periodieke controle verplicht?

Inspectie is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om alleen bij klachten (of onregelmatig) naar de praktijk te komen. We raden dit niet aan, omdat het meer tijd heeft om het probleem onopgemerkt te laten blijven. Denk bijvoorbeeld aan tandbederf en parodontitis. Deze zijn slecht voor je tanden, veroorzaken pijn en leiden uiteindelijk zelfs tot tandverlies.

Moet ik voor de controle iets doen?

Wij kunnen uw gebit beter controleren als u vooraf poetst.

Wat houdt een gebitsreiniging in?

Tijdens de gebitsreiniging verwijderen we tandsteen en/of aanslag. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak lange tijd aanwezig en verkalkt is. Dit komt vooral voor op plekken die bij het poetsen vaak vergeten worden en waar de uitgang van de speekselklieren zit. Wij verwijderen tandsteen omdat dit gebitsproblemen kan veroorzaken. Het verwijderen gebeurt met een schraper of een apparaat dat het tandsteen laat trillen. Behandeling met het apparaat kan een beetje gevoelig zijn, maar is meestal pijnloos. Daarna polijsten we je tanden met een borstel en polijstpasta. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat er geen aanslag meer op uw tanden komt. Het zorgt er ook voor dat je tanden er beter uitzien.

Hoe lang duurt de controle?

In de kliniek van KT3 tandartsen in Zaandam duren onderzoeken gemiddeld 15 minuten per persoon (afhankelijk van preventieve informatie, benodigde tijd voor tandreiniging en polijsten). Door de invoering en voorbereiding van het zorgplan duurt het eerste onderzoek doorgaans langer.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden