» Home » Onroerend goed » Als particulier een woning verhuren

Als particulier een woning verhuren

by Superpress
person with keys for real estate

Wilt u uw appartement of uw huis tijdelijk verhuren als? Dan krijgt u straks te maken met wet- en regelgeving. Tijdelijke verhuur is in principe in Nederland niet mogelijk. Verhuur vindt plaats wanneer een huurder een appartement betrekt. Dit betekent dat zolang de huurder zijn verplichtingen nakomt, de huurovereenkomst niet kan worden beëindigd. Er zijn echter uitzonderingen waardoor u als particulier tijdelijk legaal kunt huren. Hier zijn enkele regels die voor u belangrijk zijn.

Woning verhuren, wat wilt u weten?

  1. Regels en wetgeving
  2. Wanneer mag een particulier verhuren?
  3. Verzekering
  4. Belasting bij het verhuren van uw woning
  5. Verhuren aan expats

1. Regels en wetgeving

U verhuurt uw woning niet zomaar als particulier. Als eigenaar wil je dat alles legaal is. Dankzij de thuiszorg, het proeftijdgenootschap en de Leegstandwet kunt u uw woning legaal particulier verhuren. Deze regels bieden u de mogelijkheid om uw woonruimte legaal te verhuren als particulier zonder huurrecht. Dit betekent dat de huurder verplicht is uw accommodatie na afloop van de huurperiode te verlaten. Als particulier doet u er goed aan om alleen volgens deze regels te verhuren. Anders riskeert u een lange termijn verhuur.

2. Wanneer mag een particulier verhuren?

Juridische onderhandse verhuur van het appartement is mogelijk door middel van voogdij, proeftijd partnerschap of de Leegstandwet. Het recht op leegstand is alleen mogelijk voor eigen woonruimte. De woning moet zichtbaar te koop staan ​​en u moet een vergunning aanvragen bij de gemeente. Onderverhuur door middel van gezag of samenwonen op proef is mogelijk voor zowel koop- als huurappartementen. Beide aanvragen moeten bij de gemeente worden gemeld.

3. Verzekering

Als u uw huis of appartement particulier verhuurt, loopt u het risico op schade. Dit kan uw huis of de inhoud ervan beschadigen. Als u uw appartement gemeubileerd en/of ongemeubileerd verhuurt, kunnen uw meubels beschadigd raken. In sommige gevallen wordt deze schade niet vergoed. Vanwege de extra risico’s staan ​​verzekeraars soms geen tijdelijke verhuur toe. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de voorwaarden van uw verzekering. Om de risico’s te beperken, is het raadzaam dat de huurder een eigen inboedelverzekering afsluit.

4. Belasting bij het verhuren van uw woning

Als u uw appartement of woning particulier verhuurt, heeft dit gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Uw woonruimte valt tijdens de huurperiode in box 3: winst op sparen en vermogen. Dit betekent dat hypotheekrenteaftrek niet mogelijk is. Als verhuurder betaal je vermogensbelasting over de huurinkomsten en de waarde van uw woning. Als u uw huis of appartement langer dan 5 jaar huurt, heeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Betrekt u langer uw huis of appartement na verhuur? Het valt dan in box 1, belastbaar inkomen uit werk en woning. U heeft dan weer recht op hypotheekrenteaftrek.

5. Verhuren aan expats

Het is een goed idee om uw appartement of huis particulier te verhuren aan expats. Expats zoeken vaak gemeubileerde en/of gestoffeerde huurappartementen. Dit betreft particuliere huizen en appartementen van 6 maanden tot meerdere jaren. Het voordeel van verhuren aan expats is dat de werkgever de huur betaalt of een budget verstrekt. Hierdoor neemt u minder risico’s bij het doen van betalingen. Daarnaast werken expats op projectbasis en gaan daarom bewust op zoek naar tijdelijke huurwoningen. Als particulier is het daarom een ​​goed idee om uw huis of appartement te verhuren aan expats.

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Online marketing door SEO vrienden